Maalituksen anatomia ja väärät mielipiteet

08.08.2021

Väärät mielipiteet pitää vaientaa - Väärän mielipiteen syntytarina ja maalituksen anatomia.


- Olen sitä mieltä, että..., sanoin.

- Tsot, tsot, tsot! Katsohan mitä puhut!, sanoi Viher-Liisa ja keskeytti minut, syyllistyit juuri väärinajatteluun.

- Niin, mutta kerroin vain perustellusti mielipiteeni, vastasin, enkä loukannut ketään. Sanoin vain, että se pyörii sittenkin.

- En ole kanssasi samaa mieltä. Ajatuksesi ovat niin tyhmiä, vääriä ja vinoutuneita, etten edes vaivaudu perustelemaan miksi. Tuo on vain verhottu tapa sanoa, että maa on pyöreä. Minä en halua, en halua kuulla sinua.

- Juurihan yritin sanoa, että massiivisten todisteiden mukaan maa ei ole... Tiedät kyllä millainen. En halua loukata sinua, mutta...

- Väärinajattelija! Fasisti! Sielunvihollinen! Ilmiannan sinut totuuskomitealle.

- Kuulitteko! Katsokaa! Täällä on väärinajattelija. Hän loukkasi minua ja järkytti maailmankuvaani. En halua, että maa on pyöreä. Ettehän tekään? Ilmiannan hänet.


Ja niin Viher-Liisa painoi nappia "Ilmianna väärinajattelija". Hän kertoi siitä koko heimolleen. Heimo kehui Viher-Liisaa ja sanoi: "Hyvin tehty Viher-Liisa".

Viher-Liisa koki tehneensä hyvän teon. Häntä kehuttiin ja siitä tuli hyvä olo. Hän kuului heimoon ja heimo halusi hänet joukkoonsa. Tästä lähtien hän omistaisi elämänsä väärien ajatusten etsimiseen, metsästämiseen ja kitkemiseen.

Varokaa väärinajattelijat, te yhteiskunnan pohjasakka, onnettomat ali-ihmiset, ajatteli Viher-Liisa. Minä nitistän teidät kuin kärpäsen, poljen jalkojeni alle. Luulette voivanne ylipuhua minut lipevillä lauseillanne ja liukkaalla kielellänne. Perustelunne eivät tehoa minuun, suljen suunne, ennen kuin pääsette edes kunnolla alkuun. Minulla on totuus, se on minulla. Minä tiedän sen. Minun heimoni hallitsee totuutta.

Sateenkaariheimo oli saanut uuden uljaan jäsenen, joka Forum Dialogicumilla (nykyään tunnetaan nimellä Faceboccus Facum) oli heimonsa hyväksymänä alkanut metsästää väärinajattelijoita. Se oli tärkeä tehtävä ja saattoi vaatia pitkääkin vaanimista ja kärsivällisyyttä. Viher-Liisa tiesi kuitenkin, että joskus se lipsahdus tulisi, löytyisi jostain. Se saattaisi olla jopa joku hänen tuttavansa. Silloin hän painasi nappia. Alarm! Alarm! Alarm!


Minä itse? Minä puolestani suutuin ensin ja yritin järkipuheella pitää pintani. Saatoin jopa puhua provosoivasti, mutta se ei toiminut. Vastapuolellani oli yhden sovitun totuuden ja narratiivin haarniska, eikä se läpäissyt järkipuhetta. Sitten koin ennemminkin pettymystä.

Olin ajatellut, että Faceboccus Facumilla, kaikkien yhteisellä keskusteluareenalla, saisi kertoa omista mielipiteistään ja ajatuksistaan, jos ei loukkaisi ketään. Tarkoitukseni ei alun alkaenkaan ollut loukata ketään. Jos sanon mustaa mustaksi ja valkoista valkoiseksi, ei sen pitäisi olla loukkaus, luulin.

Olin kyllä kuullut tarinoita ihmisistä, joilta oli viety puheoikeus foorumilla, mutta pidin niitä vain tarinoina, keksittyinä kauhukertomuksina. Nyt törmäsin itse siihen. Minut oli merkitty. Viher-Liisa oli merkinnyt minut ja antanut tuntomerkkini myös muille metsästäjille. Jahti alkakoon.

Olisin halunnut kysyä, miksi Sateenkaariheimo saa pitää valtaa Faceboccus Facumilla. He ovat omineet kaikki värit ja sekoittavat niitä keskenään. He myös määräävät minkä värinen punainen on tänään. En saanut siitä oikein kiinni. Maailma on minulle edelleen miltei sama kuin eilen. Parannamme sitä hitaasti joka päivä, mutta en kannata atomisointia, missä kaikki räjäytetään joka päivä uudestaan.

Yhtä selitystä minulle on jo tarjottu. Raha pelkää Sateenkaariheimoa ja heidän valtaansa, ainakin heidän kovaa ääntänsä ja kykyä villitä äänekkäitä kannattajiaan. Saaremme hallitsijat kannattavat sateenkaariheimoa. Siltä se ainakin näyttää. Voi olla, että jotkut heistä ovat jopa jäseniä. En tiedä. Tai ehkä he vain pelkäävät. He eivät halua, että toisella puolella toimivat Siniklaani ja Valkosukat uhkaisivat heidän valtaansa, vaikka heidän oma toimintansa pohjautuu juuri sinisten ja valkoisten logiikkaan.

Hallitsijat voivat vaikuttaa siihen, että Faceboccus Facumia rahoittavat jättiläiset sulkevat rahahanansa. Olen kuullut, että nämä jättiläiset ovat jo olleet levottomia. Jostain on kuulunut tarinoita, että pienemmät jättiläiset olisivat jo sulkeneet ovia väärinajattelijoilta sateenkaariheimon painostuksesta.

En sitten tiedä mikä on totuus. Tällä hetkellä minun on sanottu vääristelleen totuutta jo kolmesti. Uskon silti edelleen, että maa on... sitä sanaa ei saa sanoa. Minulle on esitetty todisteita.

Sanonpa sen vielä kerran ja uudestaan. Maa on pyöreä. Se pyörii sittenkin. Musta on musta, ei uusi oranssi. Käykää kimppuun! 


Viher-Liisa kokee olevansa suvaitsevainen ja suvaitsevaisten asialla, oikealla asialla. Onko näin oikeasti? Entäpä Liisan mielipidepoliisin asema? Ilmentääkö se suvaitsevaisuutta?

Onko hyväksyttävää ja toivottavaa, että meillä on tällaisia mielipidepoliiseja, jotka foorumin avustuksella saavat vaiennettua heidän ajattelustaan eriävät mielipiteet?