Sananvapaus uhattuna - Saako olla eri mieltä?

02.01.2021

Kyky keskustella mielipide-eroista rakentavassa hengessä on yhteiskunnan kehittymisen ja ihmisten kanssaelon kannalta huomattavan hyödyllinen taito. Se alkaa nykyisessä ilmapiirissä olla kuitenkin niin katoava luonnonvara, että joudun aiheellisesti esittämään kysymyksen: "Saako olla eri mieltä ilman pelkoa, että minut eliminoidaan?"

Jos olen kanssasi eri mieltä, ei oikeasti tarkoita, että vihaan sinua tai olen vihollisesi. Hyviä asioita tapahtuu, kun voidaan olla eri mieltä ja keskustellaan näkemyseroista rakentavasti. Voimme äänestää eri tavoin, uskoa eri tavoin, käyttää eri sanoja, ja silti voimme olla ystäviä.

Nyt olemme tilanteessa, missä vastakkaisia mielipiteitä ei enää haluta sietää. Julkisessa keskustelussa ja somessa on lukemattomia keinoja, joilla "väärinajattelijoita" hiljennetään ja heidän elämäänsä häiritään. Meillä on myös "ideologisia aktivisteja" jotka toimivat vallankäyttäjinä ja mielipidevaikuttajina.

Väärästä sanasta pelikieltoa ja £ 100 000 sakot

Manchester Unitedin hyökkääjä Edinson Cavani kirjoitti marraskuussa Instagram-tililleen rasistiseksi tulkitun viestin sen jälkeen, kun hän oli tehnyt vaihtopelaajana kaksi maalia Southamptonin verkkoon. Cavanin ystävä onnitteli tätä Instagramissa ja Cavani käytti kiitosvastauksessaan sanaa "negrito". Joku sai tästä vihiä ja kertoi, että löysi väärän sanan Cavanin instassa. Englannin jalkapalloliitto sai tästä ilmiannosta ja instavastauksesta hysteerisen pelkokohtauksen ja vakavan kokovartalokrampin, lätkäisten Cavanille 3 ottelun pelikiellon sekä 100 000 punnan sakot.

Englannin jalkapalloliiton mukaan viesti oli "loukkaava, sopimaton ja jalkapalloa halventava", koska siinä oli "joko suora tai viittaava viittaus ihonväriin ja/tai rotuun ja/tai etniseen syntyperään". Ajan hengen mukaisesti jalkapalloilija tai oikeastaan kukaan muukaan ei saa viitata viesteissään ihmisen syntyperään, koska joku voi tulkita sen rasistiseksi.

Uruguayssa toimiva espanjan kielen instituutti osallistui tapaukseen perjantaina ilmoittamalla, että sanat "negro" tai sen diminutiivimuoto "negrito" ovat yleisesti käytettyjä "hellittelymuotoja". Instituutin mukaan sitä voi verrata vaikka sanoihin "gordo/gordito" (läski/pullukka) tai "flaco" (laiheliini). Näiden sanojen/ilmausten kohteen ei tarvitse (eikä yleensä olekaan) olla pullukoita, laiheliineja tai "negritoja" (mustia/tummia/ruskettuneita) ja niitä käytetään yleisesti hellittelysanoina arkipuheessa.

Instituutti ilmoitti "vahvan vastalauseen" Cavanin saamaa rangaistusta kohtaan ja näki, että "kyseenalainen päätös" juontuu täydellisestä "kulttuurisen ja kielellisen tiedon köyhyydestä". Joku, joka ei lainkaan ymmärrä Etelä-Amerikassa puhutun espanjan vivahteita, on tehnyt itsenäisesti vääriä johtopäätöksiä ja saanut aikaan kertautuvan hysteerisen reaktion. Tämä on loukkaus espanjan kieltä ja eteläamerikkalaista kulttuuria kohtaan.

Tämä oli Englannin jalkapalloliitolta paha huti ja virhearvio, mutta ilmentää aikaamme melko hyvin. Elämme pelon ajassa, missä väärä sana. lause tai mielipide voi pahimmillaan suistaa ihmisen elämän syöksykierteeseen. Haluammeko oikeasti elää tällaisessa yhden hyväksytyn totuuden maailmassa? Minä en haluaisi. Entä sinä? Saat toki olla eri mieltä.

Varo mitä sanot

Miksi otan tämän esiin? Siksi, että on äärettömän huolestuttavaa, jos äärettömän pieni virheitä etsivä ja kansaa agitoiva sana- ja mielipidepoliisijoukko saa suuryritykset, urheiluseurat ja jopa suuret ihmisjoukot hysterian valtaan:

"Katsokaa! Hän käytti väärää sanaa! Tuomitaan! Boikotoidaan! Tuhotaan! Pyyhitään pois!"

Jos väärinsanojaa ei rankaista, kaadetaan pari patsasta ja organisoidaan mielenosoitus sekä boikottikampanja. Olemmeko oikeasti menneet näin hulluksi? Onko läntinen maailma aidosti muuttunut sellaiseksi, missä pitää varoa sanojaan ja mielipiteitään, jottei tule tuhotuksi? Sananvapaus on yksi koko länsimaisen ajattelun kantavista arvoista. Nyt se on vakavasti uhattuna - koska annamme sen olla.

Cancel-kulttuuri on USA:ssa tuhonnut jo monia ihmiselämiä ja työuria. Miksi? Siksi, että joku on sanonut jossain kohtaa väärän sanan tai ollut väärää mieltä, tai ehkä ollut jopa eri mieltä agitaattoriryhmän kanssa. Tämähän pitää kostaa - ja me, suuri yleisö, hyväksymme sen. "Olisi ollut tarkempi mielipiteensä kanssa".

Eihän se näin voi mennä. Vai voiko?

Annammeko maailman muuttua sellaiseksi, että on parempi olla hiljaa, etteivät kansankiihottajat tai heidän seuraajansa loukkaannu ja puutu katsomaansa virheeseen ja tuhoa minua, ellen pyydä anteeksi asiaa, minkä he halusivat ymmärtää väärin. Se on vallankäyttöä. Pelkäämällä väärinsanomista tai -ajattelua alistumme agitaattorien valtaan. Eikö heitä voi hiljentää? Kuka sen tekisi? Suuri yleisö, joka on kyllästynyt tällaiseen? Sinä? Minä?

Vai onko sittenkin parempi, etten sano mitään?