Terapiatakuu ja moottorivika

28.12.2020

"Osta tästä oiva menopeli - Kulkee aina 800 km turvallisesti, kunhan muistat lisätä öljyä. Muuten kone leikkaa kiinni."

Ei kovin vetävä mainospuhe. Totta kai moottorin voisi korjatakin, mutta huollossa ei ole aikoja, joten pidetään ajossa tällaisena. Kukaan järkevä myyjä, ostaja tai omistaja ei taitaisi autostaan ajatella näin.

Mielenterveyden ja jaksamisen kanssa kyllä leikitään ja hidastellaan, vaikka terapiatakuusta on puhuttu jo pidemmän aikaa. Koronakriisin odotetaan pahentavan mielenterveysongelmia, joten eiköhän pitäisi ottaa asiat työn alle kiireellisenä.

Mielialalääkkeiden myynti kasvanut - öljyä koneeseen, niin johan rullaa

Jos auton moottori alkaa syödä öljyä, paras ratkaisu tilanteen korjaamiseen ei välttämättä ole ostaa aina tankkauksen yhteydessä öljyä ja lisätä sitä koneeseen. Moottori kannattaisi huoltaa ja tehdä tarvittavat korjaukset, ennen kuin se hajoaa. Tähän öljynlisäysrumbaan on nyt kuitenkin menty, vähän pakonkin sanelemana, ei tosin autojen suhteen.

Kiire mielenterveyspalveluiden paremmalle saatavuudelle ja nopeasti hoitoon pääsemiselle on koronan myötä konkretisoitumassa. Moni asian perehtynyt taho odottaa keväällä räjähtävää mielenterveyspommia. Itse en oikein siihen osaa ottaa kantaa, mutta koronan sivuvaikutuksena psyykkinen kuormittavuus tuntuu koskettavan useampaa ihmistä kuin koskaan aikaisemmin. Normaali sosiaalinen kanssakäyminen on rajoittuneempaa ja moni joutuu yksin painiskelemaan omien ongelmiensa kanssa.

Psyykenlääkkeitä on ostettu tänä vuonna aiempaa enemmän - terapian puuttuminen on voinut johtaa matalaan lääkintäkynnykseen, toteaa Suomen mielenterveys r.y. Tilastot osoittavat, että mielialalääkkeiden euromääräinen myynti on kasvanut Suomessa noin yhdeksän prosenttia viime vuodesta.

Muutenkin mielialalääkkeiden myynti on parin viimeisen vuosikymmenen aikana kasvanut miltei räjähdysmäisesti. Mielenterveysongelmat ovat suurin yksittäinen syy pitkille sairauslomille ja varhaiseen eläköitymiseen. "Houston, we have a problem", sanoisi Apollo 13:n astronautti, ja niin sanon minäkin.

Lääkityksen ei tulisi ylipäätäänkään olla ensisijaisena hoitokeinona ahdistukseen ja lieviin mielialaoireisiin. Paras apu on keskusteluhoito, joka antaa tukea ja toivoa. Keskusteluhoidossa voidaan tukea ihmistä käyttämään omia voimavarojaan ja löytämään ratkaisuja. Se on useimmissa tapauksissa myös pitkällä aikavälillä kaikkein tehokkain hoitomuoto. Kun keskusteluapua ei ole saatavilla, lääkärit joutuvat yhä useammin turvautumaan lääkehoitoon myös lievissä tapauksissa, sillä muutakaan hoitoa ei ole oikein tarjolla. Hoidetaan öljyä syövää moottoria siis lisäämällä voiteluainetta.

Varoitusvalot vilkkuvat jo

Autossa on varoitusvaloja vähän joka lähtöön. Kun pientä häiriötä tai vikaa ilmenee, varoitusvalo syttyy ja ohjekirja opastaa viemään auton huoltoon tai korjaamaan asia itse. Jos tuulilasinpesuneste on loppumassa, täytetään säiliö ja turvallinen meno kuraisellakin kelillä voi jatkua. Pelätyin varoitusvalo on moottorivika. Silloin ajo pitää keskeyttää saman tien ja mieluiten hinata auto huoltoon heti.

Suomessa tehdään vuosittain noin 800 itsemurhaa. Itsemurhaa yrittäviä arvioidaan olevan noin 10 000-30 000. Koronaviruspandemia on heikentänyt suomalaisten mielenterveyttä entisestään. Itsemurhaluvuissa oli jo keväällä havaittavissa selvä pomppaus. Suomen Mielenterveys ry:n (Mieli) tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 90 000 suomalaisella on ollut itsetuhoisia ajatuksia koronakevään ja -kesän aikana.

Heikentynyt mielenterveys ja itsetuhoiset ajatukset korostuivat kyselyn mukaan erityisesti nuorten ja naisten keskuudessa. Oikea-aikaisesta ja helposti saatavilla olevasta terapiasta saattaisi hyvinkin olla apua tähän. Tuskinpa moni itsemurhaa yrittävä saa aamulla ajatuksen tyhjästä, että teenpä tänään itsemurhan. Taustalla on useimmiten terapian keinoin autettavissa oleva totaalinen väsymys ja toivottomuus, mihin pelkkä lääkehoito tuskin on se oikea ratkaisu.

Terapiatakuun kanssa alkaisi olla pikkuisen kiirus

Terapiatakuu takaisi maksuttoman hoitoon pääsyn julkisessa terveydenhuollossa kaikille kuukauden sisällä. Mutta se vaatii lain muutoksen, minkä kanssa ollaan edelleen odottavalla kannalla. Terapiatakuusta jätettiin kansalaisaloite jo puolitoista vuotta sitten. Lähes kaikkien kansanedustajien mielestä sitä tarvitaan ja se halutaan, mutta nyt ollaan eri mieltä sen toteutuksesta.

Osa haluaisi kansalaisaloitteena syntyneen terapiatakuun voimaan heti, toiset vasta laajemman hoitotakuu-uudistuksen myötä. Osa haluaisi käyttää EU:n koronarahoja terapiatakuuseen, mikä omasta mielestäni voisi olla vallan hyvä idea, jos se toisi nopean ratkaisun asiaan. Myös mielenterveysjärjestöt vaativat, että terapiatakuun tuova lakimuutos pitäisi käsitellä ja ottaa käyttöön pikaisesti. Jos apua tarvitaan nyt, ei sen kanssa kannata odottaa ensi vuoteen. Auto ja ihminen saattavat hajota odotellessa.

Tällä hetkellä tilanne terapiaan pääsyn suhteen on aika heikko. Sen myöntää myös Kela. Terapiatakuun myötä apua mielenterveysongelmiin hakevalle pitäisi vastata kolmen päivän kuluessa ja hoitoon pitäisi päästä kuukauden sisällä ilman erikoislääkärin diagnoosia. Psykoterapiaa tai muuta psykososiaalista hoitoa pitäisi saada terveyskeskuksissa, ja sen pitäisi olla ilmaista. Hoitoon pitäisi päästä kaikkien, eli myös niiden, joilla ei ole rahaa maksaa kallista terapiaa.

Tällä hetkellä esimerkiksi Kelan kustantamaan kuntoutuspsykoterapiaan pääseminen kestää usein puolesta vuodesta vuoteen, joskus jopa pidempään. Tässä kohdin haluaisin, että kaikilla kansalaisillamme olisi samanveroiset mahdollisuudet saada hoitoa viipymättä, riippumatta lompakon paksuudesta. Mielenterveyden hoito on aivan yhtä tärkeää kuin fyysisen terveyden tai hampaiden hoito - siksi terapiatakuu voimaan, ja mahdollisimman nopeasti kiitos. Ei jäädä odottelemaan sote-ratkaisun valmistumista. Siinä voi mennä vielä kauan.