Yhteiskunnan vihollinen #1

18.01.2021

Raamattua kommenteissaan ja kirjoituksissaan siteeraava suomalainen poliitikko on syyttäjänviraston tulkintojen ja käyttäytymisen perusteella suuri uhka kansalliselle turvallisuudelle - suurempi kuin Koraania siteeraava ISIS:n terroristikouluun lähtenyt sota-alueelta palaava islamistiäiti tai -taistelija.

Valtakunnansyyttäjän Päivi Räsäseen kohdistama mielipidejahti on saanut jo eeppiset mittasuhteet ja hänen puheitaan pidetään suorastaan turvallisuusuhkana. Voi, kunpa samalla tarmolla suhtauduttaisiin myös Suomeen palaaviin ISIS-taistelijoihin ja ns. ISIS-äiteihin. Voi tässä toki lakeihin vedota ja siihen, että Suomen terrorismiin kantaa ottava lainsäädäntö on uudistusprosessin alaisena. Vihapuhelainsäädäntö on onneksi pidetty päivitettynä ja varsinkin Raamattuun viittaavat lausunnot saattavat viitata yhteiskuntavihamielisyyteen ja ne on tutkittava tarkasti.

Suomeen palaaville Isis-taistelijoille on esitetty "ohituskaistaa" sosiaalipalveluihin

Sisäministeriö julkaisi viime keväänä ehdotuksen viranomaisyhteistyöstä, jolla pyritään vähentämään uhkia edistämällä vierastaistelijoiden ja muiden alueella olleiden integroimista yhteiskuntaan muun muassa sosiaalipalveluiden avulla. Ohituskaista olisi tarjolla integroitumista tukeviin toimenpiteisiin, kuten asuntojonoihin ja muihin yhteiskunnan palveluihin. (IS)

Taistelualueelta palaavan yhteiskuntaan integroitumisen kannalta on keskeistä saada hänen elämäänsä liittyvät perusasiat, kuten asunto ja toimeentulo, kuntoon, sisäministeriön ehdotuksessa kerrotaan. Ohisalon johtama ministeriö huomauttaa kuitenkin samaan hengenvetoon, että yleisen oikeustajun kannalta voisi olla ongelmallista myöntää Isisin luota palanneille "ohituskaista" yhteiskunnan palveluihin, kun muut kansalaiset joutuvat jonottamaan pitkään esimerkiksi asuntoa.

Tähän liittyy erityisesti kysymys siitä, nähdäänkö tällainen erityinen tuki niin, että yhteiskunta palkitsee niitä, jotka ovat toimineet yhteiskuntaa vastaan. Eikö tilanteen pitäisi olla juuri päinvastainen? Ei siis ohituskaistaa, vaan toimitaan, kuten muutkin länsimaat samassa tilanteessa. Tutkitaan ja tarpeen mukaan hutkitaan. Suomi on ainoa Euroopan maa, johon palanneet ISIS-taistelijat tai -vaimot eivät ole joutuneet rikosoikeudelliseen prosessiin. Räsänen on - jo moneen kertaan.

Kun ei tutkita, niin ei hutkitakaan - paitsi Päivi Räsästä

Helsingin Sanomien mukaan Suomessa ei ole kahden viime vuoden aikana avattu lainkaan terrorismia koskevia rikostutkintoja. Supo on tästä huolissaan. Räsäsestä on avattu useita rikostutkintoja. Tästä Supo ei ole niin huolissaan.

Syynä Suomen terrorismitutkintojen vähäisyyteen ei asiantuntijoiden mukaan ole se, etteikö Suomessa ole terrorismia tai mahdollisia terroristeja. Suojelupoliisin esikuntapäällikkö Jyri Rantala huomauttaa, että Suomesta on kuitenkin lähtenyt kymmeniä henkilöitä terroristijärjestö ISIS:n riveihin ja moni heistä on palannut. Mitähän johtopäätöksiä tästä pitäisi tehdä? Vallitsevan lainsäädännön perusteella meillä on suhteellisen avoimet ovet terroritoimiin osallistuneille palata ilman sanktioita.

- Mies oli saanut aseellista koulutusta Isisin riveissä. Toinen mies taas toimi Isisin imaamina. Kumpikaan tapauksista ei johtanut Suomessa terrorismisyytteeseen. Suojelupoliisin mielestä lainsäädäntö on jäänyt jälkeen, mutta valtakunnansyyttäjä olisi uusien kiristysten kanssa varovainen (HS).

Sotatieteiden tohtori Antti Parosen mukaan on syytä korostaa oikeustoimien merkitystä oikeusvaltion terrorismin torjunnan keskeisenä keinona. Hän toteaa, että nykyinen käytäntö on osoitus siitä, että terroristiseen toimintaan konfliktialueella voi ottaa osaa ilman pelkoa seuraamuksista. Laki onkin uudistuksen alla, mutta on jo nyt saanut kritiikkiä. Edelleen edetään liian löysin rantein ja sinisilmäisesti.

Kun tiedetään, että sisäministeriö miettii palaaville ISIS-taistelijoille ohituskaistaa yhteiskunnan palveluihin ja samaan aikaan rikostutkintoja ei terrorismiin liittyen käynnistetä, niin joku on pielessä tässä yhtälössä. Sisäministeriön mukaan ISIS-äidit ja palanneet taistelijat on kotiutettu onnistuneesti.

Ylen haastatteleman rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan on kiistaton riski, että Suomeen palaavat, mahdollisesti raskaisiin rikoksiin syyllistyneet henkilöt kävelevät vapaalla jalalla. Minusta se kuulostaa yllä esitetyn pohjalta tosiasialta, ei enää pelkältä riskiltä. Miltä se sinusta kuulostaa?